maanantai 21. marraskuuta 2016

Antti Tuomainen Parantaja

Antti Tuomaisen dekkareita on kehuttu paljon, ja sen takia päädyin lukemaan Parantajan, joka on saanut Vuoden johtolanka -palkinnon vuonna 2011. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään perinteinen dekkari, sillä teos yhdistelee dekkarin, dystopian ja rakkauskertomuksen lajipiirteitä. 


Teoksen tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuden Helsinkiin, joka on ilmastonmuutoksen, merenpinnan nousun ja rankkojen sateiden takia kaaoksessa. Monet asunnot ovat muuttuneet asumakelvottomiksi, tarvikkeista ja rahasta on pulaa, ihmiset muuttavat sankoin joukoin pohjoisemmaksi, maahanmuuttajia vyöryy tasaiseen tahtiin kaikkialta maailmasta, epidemiat riehuvat, poliisi on voimaton ja yksityiset vartijaliikkeet hallitsevat monia alueita. Kaiken tämän synkkyyden keskellä Tapani Lehtisen toimittajavaimo katoaa juttukeikalla. Johanna-vaimo on tutkinut sarjamurhaajaa, jota kutsutaan Parantajaksi ja joka tappaa rikkaita ihmisiä, joita hän syyttää ilmastonmuutoksesta. Poliisilla ei ole resursseja tutkia tapausta, ja Johannan työkaverit ja ystävät painivat oman elämänsä ongelmien kanssa, joten he eivät myöskään ehdi auttaa. Tapanille ei jää muuta mahdollisuutta kuin alkaa selvittää vaimonsa katoamista yksin, apunaan taksinkuljettaja Hamid. Etsiessään vaimoaan Tapani ajautuu myös tutkimaan Parantajan tekemiä rikoksia ja hänen henkilöllisyyttään. Parantaja kietoutuu mielenkiintoisesta Tapanin läheisten menneisyyteen, ja monenlaiset salaisuudet alkavat vähitellen nousta esiin.

Pidin Tuomaisen dekkarista. Yleensä ottaen en ole tulevaisuuteen sijoittuvien kertomusten lukija, mutta tässä teoksessa Tuomainen onnistui luomaan aika uskottavan kuvan tulevaisuudesta, ja dekkarin juoni eteni rivakasti. Tuomainen kuvailee Tapanin rakkautta vaimoonsa kauniisti, mikä luo mielenkiintoisen kontrastin muuten synkälle teokselle. Erikseen täytyy vielä mainita, että hurmaannuin Tuomaisen upeasta kieleastä. Suosittelen Parantajaa lämpimästi sateisiin ja synkkiin syysiltoihin, vaikka odotankin innolla lunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti