perjantai 15. huhtikuuta 2016

Karoliina Korhonen Finnish nightmares

Olen internetin syövereissä törmännyt useamman kerran Finnish nightmares -sarjakuvaan, ja se onnistuu aina naurattamaan minua, sillä mielestäni se onnistuu kuvaamaan meitä suomalaisia erittäin hyvin. Kun törmäsin Hulluilla päivillä sarjakuvakirjaan Finnish Nightmares - A Different Kind of Social Guide to Finland (löytyy myös suomenkielisenä), niin minun oli pakko ostaa se. Sarjakuvakirja ei pettänyt odotuksia, vaan nauroin lukiessani melkein joka sivulla. 

Finnish nightmares kertoo suomalaisesta Matista, joka kokee monet sosiaaliset tilanteet ikävinä/ painajaismaisina, koska hän ei oikein tiedä, miten toimia niin, että ei aiheuta itselleen tai muille vaivaa. Meillä suomalaisilla kun on minimalistinen keskustelukulttuuri ja suuta ei avata turhan takia. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun Matti tapaa henkilön, joka on tottunut kulttuuriin, jossa harrastetaan monipolvista small talkia.

Karoliina Korhonen onnistuu kuvaamaan meitä suomalaisia ja meidän sosiaalisuutta, tai sen puutetta, lämpimän humoristisesti, mikä tekee sarjakuvasta hauskan, mutta se ei loukkaa millään tavalla, vaikka se käsittelee kulttuurisia stereotypioita. Tunnistin itseni aika monesta kohtauksesta, joten minussakin asuu siis pieni Matti. Esimerkiksi tämä on hyvin tuttu tilanne minulle. Mitä pitäisi tehdä?
Sarjakuvat käsittelevätkin muun muassa tervehtimistä, sosiaalista kanssakäymistä, bussilla matkustamista (niin ikävää jos joutuu istumaan jonkun vieressä ja se toinen vielä kaiken lisäksi aloittaa keskustelun), kaupassa asioimista, ruokakulttuuria ja työelämää. Vaikka en ole sarjakuvien suuri ystävä, olen ihan myyty tämän sarjakuvan edessä. Mahtavaa työtä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti