lauantai 31. tammikuuta 2015

Kim Izzo The Jane Austen Marriage Manual

Luettuani viime aikoina kirjoja, joiden päähenkilö on mies, halusin palata takaisin naisten maailmaan ja käteeni osui Kim Izzon The Jane Austen Marriage Manual, joka ilmeisesti on suomennettu nimellä Avioliitto Jane Austenin tapaan. Ostin tämän kirjan pari vuotta sitten sen nimen ja kannen perusteella.


Kirja kertoo 40-vuotiaasta Katesta, joka lyhyessä ajassa menettää miesystävänsä, työnsä, kotinsa ja rakkaan isoäitinsä, ja lukijan ja ystävien mielestä myös järkensä. Sen sijaan, että voimakastahtoinen ja urasuuntautunut Kate etsisi töitä, hän päättää etsiä itselleen rikkaan miehen, joka elättää hänet hänen loppuelämänsä ajan, ja sen lisäksi hän aikoo kirjoittaa artikkelin naistenlehteen siitä, miten rikas mies pyydystetään Jane Austenin oppeja seuraamalla. Chick lit edellyyttää, että lukija uskoo, että sen oikean, mielellään rikkaan miehen, löytäminen on tärkeintä naisen elämässä, mutta varsinkin tässä kirjassa se on epäuskottavaa monesta syystä.

Ensinnäkin Jane Austenin sankarittaret eivät pyrkineet keinoja kaihtamatta rikkaan miehen vaimoksi, vaan romaanit kuvaavat miten sankaritar monien kommellusten jälkeen avioituu rakastamansa miehen kanssa. Toiseksi sekä Katen äiti että isoäiti ovat miestensä hylkäämiä, joten Katen pitäisi tietää, että ongelma ei ole miehen löytäminen vaan hänen säilyttäminen. Kolmanneksi Katen ystävä on naimissa rikkaan pankkialan miehen kanssa, mutta he menettävät laman myötä koko omaisuutensa, joten Katen pitäisi huomata että rikas mies ei aina pysy rikkaana, varsinkin jos hän mielellään hemmottelee sydämensä valittua kalliilla merkkituotteilla. Neljänneksi suomalaisen naisen on vaikea samastua sankarittareen, jolle tärkeintä on miehen varakkuus eikä luonne tai tunteet. Kate nimittäin löytää pian rikkaan Scottin, mutta lukijalle tulee hyvin selväksi, että kumpikaan ei ole mitenkään rakastunut toisiinsa. Jos kihloissa oleva pari on toisistaan erossa viikkoja ilman että kumpikaan kaipaa toista, millainen avioliitto on esim. 10 vuoden päästä?  Onneksi Kate kuitenkin lopulta päätyy yhteen rakastamansa miehen kanssa.

Kirjassa oli hauskat hetkensä, ja se pönkittää uskomustamme siitä, että raha ei ratkaise kaikkea, mutta kirjan nimi on kyllä aika harhaanjohtava. Mutta kirjan nimi varmasti myy, jäinhän minäkin koukkuun ja meitä Jane Austen faneja riittää ympäri maailmaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti