sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Tuija Lehtinen Kolme miestä netissä

Tuija Lehtinen on yksi suosikkikirjailijoistani ja olen lukenut useita hänen kirjoittamia nuorten ja aikuisten kirjoja. Aikuisten kirjoissa olen pitänyt romantiikasta ja päähenkilöiden välisestä hauskasta sanailusta. Valitettavasti kirjassa Kolme miestä netissä molempia oli vähänlaisesti.

Kolme miestä netissä kertoo kolmekymppisestä Saimi Runolinnasta, joka on gradua vaille maisteri mutta joka väliaikaisesti ajaa isänsä taksia. Saimi on sinkku ja hoitaa rakkaussuhteitaan netin välityksellä kolmeen eri mieheen, jotka asuvat eri puolilla maailmaa. Koska Tuija Lehtisen kirjat ovat suomalaista chick littiä, kuvittelin, että kirja keskittyisi Saimin rakkaussuhteisiin, mutta sen sijaan kirja kuvaa, miten Saimi kirjoittaa kirjallisuustieteen gradua siirtolapuutarhassa, jossa naapurit ovat aika omalaatuisia. Saimi käsittelee gradussaan nuorten kirjoissa kuvattua tytär-äiti-suhdetta ja samalla selvittää suhdettaan omaan äitiinsä ja siskoihinsa. Viittaukset muuhun kirjallisuuteen ovat hauskoja, mutta lukeminen gradun tekemisestä ei ole kovin jännittävää, ja Saimin suhde äitiin ja sisariin vaikuttaa enemmän teinitytön kipuilulta kuin aikuisen naisen järkevältä suhtautumiselta. Vaikka harva kai meistä suhtautuu järjellä läheisiin ihmissuhteisiin. Tavallaan kirjaa voisi pitää Saimin kasvutarinana: Saimi saa opintonsa päätökseen ja ottaa uuden suunnan elämälle sekä irtautuu äidistään ja siskoistaan ja päättää elää omaa elämäänsä kantamatta kaunaa äidilleen tai huolehtimatta äitinsä ja sisartensa tekemisestä.

Olisin kaivannut romaaniin enemmän romantiikkaa. Saimi ei keskustele miesten kanssa netissä vaan lähinnä esiintyy vähäpukeisena nettikameran edessä ja harrastaa nettiseksiä miesten kanssa. Jotenkin olisin kaivannut enemmän leikkisää sanailua, joka on Lehtiselle tyypillistä, sekä ihan oikeaa suhdetta, sillä lopussakaan lukija ei voi olla aivan varma, kenet Saimi valitsee vai valitseeko ketään. Tietysti nykymaailmassa nettisuhteet ja pikasuhteet yleistyvät, mutta minunlaiseni romantikko kaipaisi rakkausromaaneja, jotka loppuvat satujen tyyliin "ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun asti". ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti