perjantai 1. tammikuuta 2016

Charles Dickens A Christmas Carol

Kävin katsomassa Saiturin joulun Tampereen teatterissa ennen joulua, ja sen innoittamana päätin, että luen vihdoinkin Charles Dickensin A Christmas Carol -teoksen. Olen suunnitellut sen lukemista varmaan parikymmentä vuotta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. ; Ja mikäpä olisi ollut parempi hetki lukea A Christmas Carol kuin joulunaika. Luin siis tämän vuonna 2015, vaikka bloggaankin siitä vasta vuonna 2016.

Saiturin joulu noudatteli hyvin uskollisesti Dickensin teosta, ja Ilkka Heiskanen teki huikean roolityön herra Scroogena. Minuakin pelotti herra Scroogesta hyökyvä pahuus, saati sitten takana istuvia pikkulapsia. Mutta toisaalta joulun henkien aikaansaama muutos oli sitäkin suurempi, ja uudesti syntyneen Scroogen lämminhenkisyys kosketti ja tuntui hyvin aidolta. Suosittelen lämpimästi Tampereen teatterin Saiturin joulua. Toivottavasti se esitetään ensi joulunakin!

Ilkka Heiskanen herra Scroogena.
Koska luin teoksen katsottuani näytelmän, teos ei juurikaan sisältänyt yllätyksiä. A Christmas Carol kertoo rikkaasta, mutta saidasta herra Scroogesta, jolle vain raha merkitsee jotain ja joka on epäystävällinen kaikille kohtaamilleen ihmisille. Jouluaattona hänen luonaan vierailee hänen edesmennyt yhtiötoverinsa, joka joutuu kantamaan painavia kahleita, kassakaappeja ym. mukanaan. Myöhemmin herra Scrooge näkee paljon aaveita, jotka ovat tuomittu alati liikkumaan ja jotka joutuvat kantamaan erilaisia taakkoja sen mukaan, miten ovat elämänsä eläneet. Jäin miettimään, että minkälaisia taakkoja sitä itse joutuisi raahaamaan mukanaan. Kirjoja, tietokoneita, tabletteja, puhelimia... Yhtiötoveri on tullut auttamaan Scroogea, jotta hän ei saisi samanlaista rangaistusta, ja ilmoittaa, että Scroogen luona vierailee kolme haamua, ja jos Scrooge ei ota opikseen heidän näyttämistä tapahtumista, Scroogea odottaa vielä painavammat taakat kuin häntä. 

Scrooge suhtautuu asiaan epäillen, mutta hänen luonaan kuitenkin vierailee kolme haamua: menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Menneisyyden haamu vie Scroogen hänen lapsuutensa ja nuoruutensa jouluihin, jolloin hän ei vielä ollut ilkeä kyynikko. Nykyisyyden haamu näyttää erilaisia onnellisia perheitä ja yhteisöjä, kuten Scroogen veljenpoikaa ja alaista, viettämässä joulua. Tulevaisuuden haamu näyttää Scroogella, miten hän kuolee yksin ja unohdettuna kenenkään kaipaamatta häntä, mikä varmasti on meidän kaikkien pahin pelkomme. Scroogen herättyä haamujen käynnin jälkeen hän on muuttunut mies. Hän jakaa rahojen kaikille tarvitsijoille, erityisesti alaiselleen, ja viettää joulua veljen perheen kanssa. 

A Christmas Carol saa joulumielelle ja on hurmaavan vanhanaikainen tarina siitä, mikä on tärkeää elämässä: ei työ, raha tai valta vaan toisten ihmisten auttaminen ja läheisten läsnäolo. Tämän kun muistaisi joka päivä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti