keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Kati Hiekkapelto Suojattomat

Luin Kati Hiekkapellon Suojattomat pari viikkoa sitten, mutta en ole vielä ehtinyt kirjoittaa siitä. Nyt kun Kati Hiekkapelto voitti Vuoden johtolanka-palkinnon, päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja kirjoittaa arvioini kirjasta.Luin kesälomalla Kati Hiekkapellon esikoisen, Kolibrin, ja tykkäsin siitä, mutta Suojattomista tykkäsin vielä enemmän. Parannusta edelliseen kirjaan on se, että murhan selvittelyyn käytetään enemmän aikaa ja kirjailija kuvailee vähemmän tutkijatiimiä, koska se on jo tuttu aiemmasta kirjasta. Kirjan päähenkilö on vanhempi konstaapeli Anna Fekete, joka on syntynyt Jugoslaviassa ja tullut pakolaisena Suomeen, sekä hänen parinsa Esko Niemi, joka on noin 60-vuotias, huonokuntoinen, osittain alkoholisoitunut ja hyvin rasistinen.  

Tällä kertaa loppuratkaisu on myös yllättävämpi kuin Kolibrissa, ja kirjan juoni on monimutkaisempi ja vähemmän ennalta-arvattava. Kritiikkinä voisin esittää, että juoni ei kaikilta osin ollut täysin uskottava. Kirjan juoni pähkinänkuoressaan: kolme ihmistä samasta kerrostalosta kuolee/katoaa muutaman päivän sisällä ja poliisi yrittää selvittää kuka on tekojen takana ja miten nämän ihmiset liittyvät toisiinsa. Tapaukseen liittyy huuumeita, kansainvälinen rikollisjärjestö Black Cobra ja laiton siirtolainen Sammy,

Yksi tärkeimmistä syistä, miksi pidän Kati Hiekkapellon dekkareista, on se, että pidän murhamysteereistä, jotka myös käsittelevät yhteiskunnallisia ongelmia. Molemmissa Kati Hiekkapellon dekkareissa käsitellään maahanmuuttaja-teemaa, ja Suojattomissa käsitellään myös huumeita ja niiden mukanaan tuomaa rikollisuutta.

Kirjan nimi Suojattomat on minusta hyvin monitulkintainen ja kirjaan sopiva. Sammy, laiton maahanmuuttaja, on täysin suojaton, sillä ilman oleskelulupaa hän ei voi saada asuntoa tai työtä
tai edes liikkua kadulla ilman pelkoa siitä, että poliisit nappaavat hänet ja palauttavat takaisin kotimaahan, jossa hänet tapetaan. Kerrostalossa asuvat vanhukset, jotka katoavat/kuolevat, ovat myös suojattomia. Vaikka heillä on oma koti ja elämä, vanhuus ja sairaudet tekevät heistä turvattomia ja suojattomia. Nuoret huumeidenkäyttäjät ovat suojattomia, sillä huumeiden käyttö johtaa rikoksen polulle ja tekee heistä lainsuojattomia. Huumeiden maailma on julma, jossa ihmishenki ei ole paljonkaan arvoinen ja vaara vaanii kaikkialla. Mutta loppujen lopuksi me kaikki olemme suojattomia. Jopa poliisi voi tuntea olonsa turvattomaksi, niin kuin Eskolle käy, kun rikollisjengi alkaa pitää häntä silmällä ja aiheuttaa uhkaavan tilanteen.

Kirjan nimeksi olisi sopinut hyvin myös Yksinäiset, sillä kirja kuvaa kuinka vähän todellisuudessa tiedämme naapureista ja läheisistämme, ja miten kerrostaloissa ihmiset asuvat vieretysten tietämättä mitään toisistaan. Molemmat päähenkilöt Anna ja Esko asuvat yksin ja kokevat yksinäisyyttä ja sosiaalisten suhteiden puutetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti