sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Aino Kallas Sudenmorsian

Ystäväni tykkäsivät kovasti Aino Kallaksen Sudenmorsiamesta ja ovat houkutelleet minua lukemaan sitä jo pitemmän aikaa. Nyt sain luettua sen, mutta jotenkaan en ole yhtä innostunut siitä kuin kaverini. 

Aluksi Sudenmorsiamen kieli tuntui vaikealta, koska teos on kirjoitettu vanhahtavaan tyyliin ja siinä on joitain vaikutteita viron kielestä. Tapahtumat sijoittuvatkin 1600-luvun Viroon, ja heti teoksen alkusivuilla koko juoni paljastetaan näin:
Tainkaltainen on tarina Aalosta, Priidrik metsävahdin aviovaimosta, joka Saatanalta sudenhahmoon saatettiin, ja näin Ihmissutena vihityn miehensä viereltä korpiin karkasi, siellä metsänpetojen ja Diabolus sylvarum'in elikkä Metsändaimonin kanssa kanssakäymistä pitäen, ja sentautta maarahvaalta Sudenmorsiameksi kutsuttu.
Kun kieleen tottuu, se sopii hyvin kuvaamaansa aikaan ja paikkaan, ja lisäksi vanhahtava tyyli luo mielenkiintoisen vastinparin suhteellisen modernille sisällölle. 

Vaikka Sudenmorsian kuvaa ihmisen muuttumista sudeksi, mikä on hyvin vanha ja paljon käytetty aihepiiri sekä kirjallisuudessa että televisiossa/elokuvissa, se samalla myös kuvaa 1900-luvun alun naisen ristiriitaista tilannetta. Nainen haluaisi olla villi ja vapaa, mutta yhteiskunta kahlitsee hänet kotiin vaimoksi ja äidiksi. Muutos ihmisestä sudeksi ei ole Aalolle helppo, ja hän pyrkii vastustamaan susien kutsua mahdollisimman pitkään, vaikka hän nauttiikin siitä, että hän saa juosta vapaana luonnossa ja toimia viettiensä mukaan. Aalo kuitenkin rakastaa miestään ja lastaan ja haluaisi viettää aikaa myös heidän kanssaan, mutta kaksoiselämä muodostuu mahdottomaksi. Hänen miehensä karkoittaa hänet kodista, ja muut kyläläiset eivät siedä häntä silmissään. Romaani kuvaa hyvin sitä, että jokaisessa meissä on erilaisia puolia, ja on sääli, jos ihminen ei saa toteuttaa itseään. Romaani osoittaa myös sen, kuinka helposti hiukan normeista poikkeava henkilö tuomitaan ja miten hän joutuu yhteisönsä hylkimäksi. Teoksessa on siis paljon mielenkiintoisia teemoja, mutta jostain syystä se ei sytyttänyt, vaikka näenkin sen ansiot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti