sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Lukumaraton 10.-11.7.2016

Osallistun ensimmäistä kertaa Blogistanian lukumaratoniin, jota tällä kertaa emännöi Ja kaikkea muuta -blogi. Säännöt ovat selkeät:
  1. Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan maratoniin. 
  2. Aloittaa voi mihin kellonaikaan tahansa ja lukea haluamansa ajan ja määrän kuitenkin niin, että eimmäisaika on 24h. (Esim. aloitus 10.7. klo 18:00 -> ja lopetus 11.7. klo 18:00) Maratonin saa aloittaa halutessaan myös jo 9.7., kunhan osa maratonista luetaan 10. päivän puolella. Näin siksi, että maratoonareilla on erilaisia elämäntilanteita, jotka halutaan ottaa huomioon. Tankkaus-, lepo-, yms. taukoja saa pitää vapaasti, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan. 
  3. Merkitään ylös luettu sivumäärä ja ilmoitetaan se julkisesti blogissa (tai lukumaratonin lähtölaukauspostauksen kommenteissa) Kirjataan mielellään myös luetut kirjat.
  4. Lukea saa mitä tahansa, missä ja miten tahansa! 
  5. Lukumaratonista saa kirjoittaa blogiinsa etu- ja jälkikäteen ja mielellään myös maratonin kuluessa. Varsinkin tulosartikkeli linkitetään lukumaratonin lähtölaukauspostaukseen, mutta muutkin toki saa.
  6. Lukumaratonin hashtagina somessa on #lukumaraton 
Aloitin lukumaratonini tänään 10.7. klo 11.00 eli noin tunti on vierähtänyt aloituksesta. 

Luen parhaillaan Tove Janssonin Sommarbokenia, jota olen lueskellut sopivissa väleissä koko kesän, mutta enää ei ole kuin parikymmentä sivua jäljellä. Tarkoituksenani on lukea myös Suomen kirjallisuushistoriaa, jonka myös olen aloittanut aikasemmin mutta jonka lukeminen vie yllättävän paljon aikaa. Muutama dekkari on myös siltä varalta, että kaipaan kevyempää lukemista. Aurinkotuoli odottaa parvekkeella, ja aurinkokin paistaa taas vaihteeksi. Ruokaa ja juomaa on yllin kyllin, joten maratoni jatkukoon.





Kello 15.45. Tove Janssonin Sommarboken eli Kesäkirja luettu. Haluaisin ehdottomasti viettää kesää samanlaisella saarella kuin Sophia ja hänen isänsä ja mummunsa. Sisämaan kasvattina kesiä ei ole tullut koskaan vietettyä saaressa, mutta Tove Jansson kuvaa kesänvieton saarella niin kauniina, vaikkakin aika yksinäisenä, että olisi ihana kokea sellainen kesä. Kirjan lukemisessa kului yllättävän kauan, sillä aina välillä piti pysähtyä pohtimaan rivien välissä olevia asioita. Ei siis ehkä paras mahdollinen kirja lukumaratonille, jos haluaa saada luettua mahdollisimman paljon, mutta muuten aivan hurmaava kirja. Toivottavasti ehdin huomenna blogata siitä enemmän.

Sommarbokenia luin siis tänään 60 sivua, ja kirjallisuushistoriaa olen lukenut reilu 20 sivua ja pienen ruokatauon jälkeen palaan taas sen pariin. Sivumäärä ei ole suuri, mutta ehkä määrä korvaa laadun. 😉 Tavallisestikin olen hidas lukija, ja selkäkivun takia en tänään pysty olemaan samassa asennossa pitkään.

Klo 23.00. Lukumaraton alkaa olla puolessa välissä. Suomen kirjallisuushistoriaa olen lukenut nyt noin 60 sivua, vaikka luku Suomen latinankielisestä kirjallisuudesta ja lukuisista latinankielisistä väitöskirjoista meinasi viedä voimat. Tankkaus, pieni kävelylenkki ja jakso Isä Brownia (Isä Brownissakin luettiin innokkaasti dekkareita) kuitenkin elvyttivät voimat, ja Suomen kirjallisuushistoria alkoi taas kiinnostaa. Ehdin myös lukea Kaari Utrion Porvarin morsiamen (125 sivua). Kaari Utrio ei onneksi koskaan petä odotuksia, ja kirja muodosti mukavan vastapainon tieteelliselle tekstille.

Yhteensä siis luettu noin 250 sivua.


11.7. klo 02.00 Suomen kirjallisuushistoriaa luettu nyt noin 100 sivua. Eteneminen on uskomattoman hidasta, mutta tietokirjallisuutta on pakko lukea hitaasti, jos haluan, että muistan lukemastani jotain myöhemmin. Välillä aihepiiri tempaa mukaansa, mutta välillä 
1700-luvun kirjallisuus ja sen aikaiset kirjoitus- ja lukemistavat tuntuvat liian kaukaisilta. Kaikenlaista on tullut puuhailtua lukemisen lomassa: syötyä, liikuttua, surffailtua lukemassa muiden kokemuksia maratonilta jne. Nyt menen lepuuttamaan silmiäni ja selkääni.

Yhteensä luettu noin 285 sivua.

11.7. klo 11.15. Lukumaraton on ohi. Kunnon yöunien jälkeen tuli vielä luettua 30 sivua Suomen kirjallisuushistoriaa. Yhteensä  siis luettu 315 sivua. Olen ihan tyytyväinen saavutukseen, sillä sain vihdoin luettua loppuun Sommarbokenin, jota olen lukenut koko kesän, ja yhden Kaari Utrion romaanin, ja kirjallisuushistoriaa 130 sivua, kun tähän mennessä olen lähinnä saanut luettua sitä 10 sivua päivässä. Ehdin myös liikkua, syödä ja nukkua hyvin maratonista huolimatta. Mutta seuraavan kerran kun osallistun maratoniin, valitsen jotain keveyempää luettavaa kuin kirjallisuushistorian lukemisen tenttiä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti